Indyk pieczony z warzywami i olejem kokosowym

tagi

bez glutenu indyk olej kokosowy warzywa 

Składniki :

1 PORCJA

  • indyk 200g
  • marchew 1 szt
  • ziemniaki 1 szt
  • rodzynki 1 łyżeczka
  • czosnek 1 ząbek
  • mała cebula 1 szt
  • curry żółte 1 łyżeczka płaska
  • olej kokosowy 1 łyżeczka

 

Sposób przygotowania:

Czas start, przygotowanie trwa 10 minut. Obieramy warzywa, mięso płukamy pod zimną wodą, które potem musimy osuszyć. Wszystko przygotowujemy jak na zdjęciu poniżej.

Wszystko układamy na folii aluminiowej, jak zauważyliście nie ma w tym przepisie soli. Olej kokosowy wyciągnie ze składników maximum smaku, marchew odda swoją słodycz, a czosnek i cebula dodadzą charakteru. Całość będzie bardzo aromatyczna dzięki curry.

 

Starannie wzystko musimy zawinąć tak, żeby nic ze środka nie wypłynęło. Boki folli składamy do środka jeden na drugi, a kolejne części folii zamykamy na górze, tak jabyśmy składali pudełko papierowe.

Piekarnik nagrzewamy do 200°C i pieczemy całosć 25 minut. Nic więcej nie trzeba tylko pamiętać, żeby wyciągnąć paczkę z piekarnika.

Otwieramy i przekładamy na talerz lub zajadamy z folii. Smaczengo pysznego, zdrowego i aromatycznego dania.