Zielone curry z kurczakiem i warzywami

tagi

curry kurczak mleko kokosowe warzywa 

Składniki (porcja dla 3 osób) :

  • 300 g ryż jasminowy (lub basmati)
  • 300 g udziec z kurczaka (lub pierś)
  • papryka 1 szt
  • bakłażan (mały) 1 szt
  • cukinia mała 1 szt
  • cebula mała 3 szt
  • cebula dymka 1 szt
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża papryka chilli
  • 1 limonka
  • 500 ml mleko kokosowe
  • zielona pasta curry 1 łyżka
  • cukier brazowy 1 łyżka
  • 3 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania :

Jak to zrobić już wam to przedstawie. Pmiętajcie, że curry może być tak ostre jak tylko chcecie wystarczy dodać więcej chilli :) i przesmażyć na tłuszczu.

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, smażymy czosnek oraz chilli i dodajemy kurczaka pokrojonego na kawałki.

Całośś przysmażamy kilka minut, dodajemy warzywa pokrojone na duże kawałki i wlewamy mleko kokosowe oraz pastę curry.

Całosć gotujemy na małym ogniu i doprawiamy cukrem oraz sokiem z limonki i odrobiną startej skórki.

Wszystko powinno się delikatnie zagęścić.

W tym czasie ugotujmy ryż. W głębokiej misce podajemy ryż razem z curry.