Makaron ryżowy z warzywami i mlekiem kokosowym

Zima zbliża się wielkimi krokami, a do niektórych już nawet dotarła ;) Na rozgrzanie polecam aromatyczny, orientalny, a w dodatku wegański makaron, którego przygotowanie zajmie Wam tylko chwilę. Gotowi? No to zaczynamy!

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g makaronu ryżowego
  • 50 g grzybów boczniaków
  • 1 cebula
  • pół średniej marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 średniej papryki
  • 1 łyżeczka imbiru (pokrojonego w drobne paski )
  • pół papryczki chilli 
  • 1/4 cukinii (pokrojona w paski )
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju
  • 20 ml sosu sojowego
  • płatki migdałowe (do posypania)

Sposób przygotowania :

Wszystkie składniki (boczniaki, cebulę, marchewkę, czosnek, imbir, papryczkę chilli i cukinię) umyj oraz starannie pokrój w paski, tak jak na zdjęciu poniżej.  

Następnie na patelni lub w woku rozgrzej olej. Gdy będzie gorący dodaj część przygotowanych wcześniej składników: czosnek, papryczkę chilli oraz paski imbiru. Podsmaż je i dodaj pozostałe składniki. Wszystko razem smaż przez kilka minut, do czasu aż warzywa przyrumienią się, a grzyby zrobią się lekko "podduszone". W międzyczasie przygotuj makaron - ten, którego użyjemy do tego dania wystarczy tylko włożyć do wrzątku i poczekać ok. 5 minut aż zmięknie.

Ugotowany makaron wrzuć na patelnię lub woka (do reszty przyrządzonych składników, czyli warzyw i grzybów), a całość zalej mlekiem kokosowym i dopraw sosem sojowym. Na sam koniec pospyp całośc płatkami migdałów i...gotowe!

Koniecznie, podzielcie się swoimi wrażeniami i napiszcie, czy Wam smakowało :)

Na zdrowie! ;)