Panko kurczak z sałatą i granatem

tagi

kurczak oliwa warzywa 

Sałatka nie zawsze musi być banalna... Może być wystrzałowa i naprawdę smaczna. Spróbujcie zrobić ją według tego przepisu - warto! :)

Składniki:

  • pierś z kurczaka,
  • panierka panko,
  • sałata lodowa,
  • pomidor,
  • dymka cebuli,
  • cytryna,
  • oliwa,
  • płatki migdałów,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Zaczynij od prażenia migdałów, które będą idealny wykończeniem sałatki. Wysyp je na mocno rozgrzaną patelnię, nie dodając tam żadnego tłuszczu - patelnia powinna być sucha. Następnie zajmij się piersią z kurczaka, rozbij ją starannie tłuczkiem na grubość ok. 1 cm, oprósz solą i pieprze z dwóch stron, polej ją odrobiną oliwy i panieruj w Panko. Czas na sałatę - pokrój ją na cienkie paski i ułóż ją na talerzu. Pokrój pomidorki w plasterki i także połóż ja na talerz. Gdy reszta składników sałatki jest gotowa, usmaż pierś z kurczaka z dwóch stron. W czasie smażenia zajmij się dresingiem - wyciśnij sok z 1/3 cytryn, dodaj posiekany ząbek czosnku oraz dymkę, całość wymieszaj. Możesz dodać miód lub cukier, sól oraz pieprz - polej odrobiną po przygotowanej sałacie. Usmażoną pierść z kurczaka pokrój w paski i położ na sałacie - całość posyp pestkami granatu. Smacznego! :)

Zobacz, jak robię to krok po kroku na moim vlogu - zapraszam do subsrypcji mojego kanału: