Ostatnio, zapytałem Was na moim fanpage'u, jaki świąteczny przepis chcielibyście poznać. Ktoś napisał o pasztecie, a ktoś o pierniku - połączyłem to i tak powstał ten łatwy przepis na naprawdę świąteczny, aromatyczny pasztet.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Mięso i obrane warzywa włóż do garnka i gotuj ok. 2 godzin - tak jak na rosół.
W międzyczasie przygotuj foremkę do pieczenia pasztetu - należy ją wysmarować tłuszczem i wyłożyc papierem do pieczenia. Ugotowane mięso razem z warzywami odcedź (powstaly bulion możesz wykorzystać np. do zupy.) i umieść w misce, tak by mogły się ostudzić. Następnie mięso oddziel od kości i zmiel w maszynce razem z wszystkimi warzywami, które nadadzą pasztetowi miękkości.
Dodaj 2 jajka i zetrzyj gałkę muszkatołową oraz dopraw całość solą i pieprzem. Na koniec zetrzyj do "masy" piernik (jeden, drugi zostaw do posypania).
Połącz całość i przełóż do foremki, wierzch pasztetu posyp zmielonym pieprzem i startym piernikiem. Całoćć piecz 30 mint w piekarniku nagrzanym do 180°.
Pasztet gotowy! Pachnie świątecznie, jest lekko słodki, ale bardzo lekki i wręcz dietetyczny. Polecam! Musicie go spróbować :)