Pasztet świąteczny z piernikiem

tagi

kurczak warzywa zioła 

Ostatnio, zapytałem Was na moim fanpage'u, jaki świąteczny przepis chcielibyście poznać. Ktoś napisał o pasztecie, a ktoś o pierniku - połączyłem to i tak powstał ten łatwy przepis na naprawdę świąteczny, aromatyczny pasztet.

 

Składniki:

  • 4 nogi z kurczaka,
  • warzywa na rosół (1 pietruszka, 1/2 selera, 2 marchewki, 2 cebule opalone, 1 por),
  • 1/2 główki gałki muszkatołowej,
  • 2 pierniki,
  • 2 jajka,
  • sól i pieprz,
  • masło do posmarowania formy lub olej,
  • papier do pieczenia.

 

 

Sposób przygotowania:

Mięso i  obrane warzywa włóż do garnka i gotuj ok. 2 godzin - tak jak na rosół.

W międzyczasie przygotuj foremkę do pieczenia pasztetu - należy ją wysmarować tłuszczem i wyłożyc papierem do pieczenia. Ugotowane mięso razem z warzywami odcedź (powstaly bulion możesz wykorzystać np. do zupy.) i umieść w misce, tak by mogły się ostudzić. Następnie mięso oddziel od kości i zmiel w maszynce razem z wszystkimi warzywami, które nadadzą pasztetowi miękkości.

Dodaj 2 jajka i zetrzyj gałkę muszkatołową oraz dopraw całość solą i pieprzem. Na koniec zetrzyj do "masy" piernik (jeden, drugi zostaw do posypania).

Połącz całość i przełóż do foremki, wierzch pasztetu posyp zmielonym pieprzem i startym piernikiem. Całoćć piecz 30 mint w piekarniku nagrzanym do 180°.

Pasztet gotowy! Pachnie świątecznie, jest lekko słodki, ale bardzo lekki i wręcz dietetyczny. Polecam! Musicie go spróbować :)