Zupa grzybowa z makaronem ryżowym

tagi

grzyby makaron zupy/kremy 

Wigilia już jutro! łapcie przepis na pyszną zupę grzybową, serwowaną z makaronem ryżowym.

Składniki (na 4 porcje):

  • 100 g suszonych podgrzybków,
  • 2 szt. marchewki,
  • 1 szt. pietruszki,
  • 0,5 selera,
  • 3 szy. cebuli,
  • 200 g makaronu ryżowego w kształcie ryżu lub łazanek,
  • 100 g masła,
  • 1 szt. pora.

 Sposób przygotowania:

Przygotuj składniki - warzywa obierz, a grzyby namocz w zimnej wodzie na 30 minut.

Zetrzyj marchew, pietruszkę i selera na grubych oczkach tarki, a cebulkę drobno posiekaj.

Napełnij woda garnek (ja wlewam ok 3 litrów), dodaj wszystkie składniki, starte warzywa, przeciętego na pół pora oraz grzyby razem z wywarem. Całość gotuj na wolnym ogniu około 1,5 godziny od momentui zagotowania. W międzyczasie dwie cebule pokrój w małą kostkę i smaż na maśle na złoty kolor. Następnie dodaj całość do zupy i gotuj jeszcze chwilę na małym ogniu.

Ugotuj makaron i podaj na talerze, a następnie zalej go zupą grzybową. Życzę smacznego!