Smażony ryż z migdałami i cynamonem

tagi

ryż 

Składniki:

  • 300 g ryżu (najlepiej jaśminowy)
  • 2 łyżki miodu
  • garść orzechów włoskich
  • garść migdałów
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka masła (lub ojeju kokosowego) 

Sposób przygotowania : 

Przygotuj wszystkie składniki.

Wypłukaj ryż, żeby pozbyć się skrobi ryżowej i zalej go wodą (woda powinna wystawać ok. około 2 centymetrów nad ryżem). Garnek przykryj i gotuj na małym ogniu około 15 minut.

Jeżeli ryż "wypije" wodę, możesz dolać odrobinę. Po 15 minutach gotowania zostaw ryż pod przykryciem na kolejne 5 minut. W tym czasie na suchej patelni praż orzechy i migdały, dzięki czemu nabiorą wspaniałego aromatu.

Do ugotowanego ryżu dołóż wszystkie składniki, dodaj miód, masło i całość dokładnie wymieszaj.

Gotowe - smacznego! ;)