Składniki:
Sposób przygotowania:
Cukinie należy umyć i wydrążyć gniazda nasienne, najlepiej zrobić to łyżką .
Z jedenej połówki cukini, za pomocą obieraczki robimy makaron z cukinii z którym podamy zupę. Smażymy go na odrobinie masła z solą.
W garnku roztapiamy masło i smażymy pokrojoną cebulę i czosnek, następnie dodajemy pokrojoną cuknię w kostkę, pamiętaj o wydrążeniu pestek.
Wszystko dusimy około 10 minut na małym ogniu. Dolewamy 1 l wody i gotujemy do miękkości.
Całość blendujemy, krem powinien mieć tylko małe drobinki skórki z cukini.
Na samym końcu dodajemy kremowy serek mascarpone i rozpuszczamy go w zupie. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę podajemy z odrobiną mascarpone, makaronem z cukini i posypujemy świeżym tymiankiem. Prawda że banalne?