Zupa krem z cukinii z serkem mascarpone

tagi

cukinia vege zupy/kremy 

Składniki:

  • 1 kg cukinii
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 250g sera Mascarpone
  • kilka gałązek tymianku
  • 1 l wody

Sposób przygotowania:

Cukinie należy umyć i wydrążyć gniazda nasienne, najlepiej zrobić to łyżką .

Z jedenej połówki cukini, za pomocą obieraczki robimy makaron z cukinii z którym podamy zupę. Smażymy go na odrobinie masła z solą.

W garnku roztapiamy masło i smażymy pokrojoną cebulę i czosnek, następnie dodajemy pokrojoną cuknię w kostkę, pamiętaj o wydrążeniu pestek.

Wszystko dusimy około 10 minut na małym ogniu. Dolewamy 1 l wody i gotujemy do miękkości.

Całość blendujemy, krem powinien mieć tylko małe drobinki skórki z cukini.

Na samym końcu dodajemy kremowy serek mascarpone i rozpuszczamy go w zupie. Doprawiamy solą i pieprzem.

Zupę podajemy z odrobiną mascarpone, makaronem z cukini i posypujemy świeżym tymiankiem. Prawda że banalne?