Jak gotować warzywa aby nie straciły koloru?

tagi

poradnik 

Poza tym zostało naukowo potwierdzone, że nieatrakcyjnie wyglądające pożywienie daje gorsze wyobrażenie o smaku potrawy.

Talerz pełen witamin i kolorów

Zachowanie ładnego wyglądu jest szczególnie ważne w przypadku warzyw. Szukając najlepszego sposobu na to, aby brokuły, marchew, fasolka czy szpinak zachowały swoje soczyste odcienie, warto jest przerzucić się z gotowania ich w wodzie na rzecz gotowania na parze. Warzywa zachowają nie tylko bardziej żywy kolor, lecz również będą miały o wiele więcej wartości odżywczych. Do przygotowania jarzyn w ten sposób idealnie nada się parowar lub garnek wyposażony w specjalne sitko. Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości, a chcemy cieszyć się pięknie wyglądającymi warzywami na naszym talerzu, to możemy gotować je według określonych zaleceń. Przede wszystkim, należy umieszczać warzywa we wrzącej już wodzie. Na zewnątrz będą cechować się lepszą barwą, w środku zostanie więcej witamin i będą bardziej wyraziste w smaku. Do gotującej się wody warto jest dodać odrobinę cukru lub kilka kropel soku z cytryny. Warzywa nie stracą tak bardzo swego koloru także wtedy, gdy będziemy uważać na to, aby ich nie rozgotować.