Jak zdrowo grillować?

tagi

poradnik 

Latem szczególnie chętnie urządzamy rozmaite przyjęcia przy grillu. Uwielbiamy smak grillowanych potraw. Cieszy nas także możliwość spotkania z przyjaciółmi czy rodziną. Jak grillować, aby nie szkodzić swojemu zdrowiu?

Podstawową zasadą jest wybieranie odpowiednich produktów. Zaleca się, aby unikać tłustych mięsnych i kiełbas. Zamiast więc tak chętnie wybieranego przez nas na grilla karczku warto sięgnąć po kurczaka czy wołowinę. Wyśmienicie smakują również przyrządzone na grillu ryby. Nie można zapomnieć oczywiście o wcześniejszym ich zamarynowaniu. Na grillu można opiekać także warzywa. Dzięki temu posiłek będzie zdrowszy i jeszcze smaczniejszy.

Do potraw z grilla niezwykle chętnie serwujemy rozmaite sosy. Na ogół przygotowujemy je na bazie ciężkiego i pełnego tłuszczu majonezu. Lepiej z takich dodatków zrezygnować. Sięgnąć można po musztardę lub jogurt naturalny, do którego dodać można świeże zioła i sok z cytryny. To najprostszy sposób na przygotowanie naprawdę smacznego i jednocześnie zdrowego dodatku do potraw z grilla.

Grillując, nie można zapominać o odpowiedniej technice. Stosować można wyłącznie drzewo liściaste. To iglaste na skutek działania wysokiej temperatury może wydzielać substancje negatywnie wpływające nie tylko na smak potraw, ale również nasze zdrowie. Rozpalając grilla, nigdy nie wolno stosować benzyny, nafty czy innego rodzaju środków chemicznych. Uważać należy także na to, aby opiekane na grillu potrawy nie przypalały się.