Jak gotować makaron?

tagi

poradnik 

Podstawą kuchni włoskiej jest makaron. Coraz częściej gości on również w polskich kuchniach. Aby jednak dania z makaronem były smaczne, należy go odpowiednio ugotować. Jak to zrobić?

Makaron będzie smaczny wówczas, gdy ugotujemy go w odpowiedniej ilości wody. Warto kierować się zasadą, która mówi, że na każde sto gramów makaronu należy wziąć jeden litr wody. Nie można zapomnieć także o odpowiednio dużym garnku. Minimalizuje się wówczas ryzyko sklejania się makaronu.

Woda, w której gotujemy makaron powinna zostać posolona. Dzięki niej makaron zyskuje o wiele lepszy smak. Kiedy dodawać sól do wody? W momencie, kiedy woda zaczyna wrzeć. Robimy to na chwilę przed tym, jak wkładamy makaron. Jaka ilość soli będzie najbardziej odpowiednia? Na jeden litr wody bierzemy ok. 5 gramów soli.

Wiele osób do wody, w której gotuje się makaron, dodaje oliwę z oliwek. Jest to zabieg niepotrzebny, który utrudnia tylko łączenie się makaronu z sosem.

Dobrze ugotowany makaron nie jest rozgotowany. Włoskie al dente, czyli na ząb to idealna forma makaronu. Jak sprawdzić, czy makaron jest al dente? Trzeba go po prostu ugryźć. Jeśli stawia lekki opór zębom, można go natychmiast odcedzać. UWAGA: dobrej jakości makaronu nie trzeba po ugotowaniu przelewać zimną wodą.