Makaron Olio z parmezanem pietruszką i pomidorkami

tagi

czosnek makaron oliwa pomidor ser 

Składniki:

  • makaron na  4 porcje
  • 200 ml oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek pietruszki
  • pomidorki koktajlowe
  • parmezan
  • sól 

Sposób przygotowania: 

Posiekaj pietruszkę, zetrzyj parmezan i pokrój pomidorki.

Oliwę wlej do małego rondla i delikatnie podgrzewaj, dodaj do niej pokrojony w cienkie plastry czosnek. Pamiętaj, oliwa nie może być bardzo gorąca, tak żeby czosnek sie nie spalił - ma sie delikatnie w niej ugotować i oddać swój aromat. 

Następnie ugotuj makaron. Na patelnie, na jedną porcję, wlej 4 łyżki oliwy z czosnkiem, dodaj kilka pokrojonych pomidorków i łyżkę posiekanej pietruszki. Smaż kilka minut i dodaj makaron, następnie dopraw solą. Całość przełóż na talerz i posyp parmezanem.

 Smacznego!