Szparagi z sosem tymiankowo cytrynowym

tagi

czosnek mascarpone szparagi tymianek 

Składniki: 

  • zielone szparagi
  • ząbek czosnku
  • tymianek kilka gałązek
  • 1 cytryna
  • łyżka serka mascarpone
  • łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz
  • 100 ml wody

Sposób przygotowania:

Wybierz w miarę cienkie szparagi, złam ich końcówki (powinny sie załamać tam, gdzie kończy się zdrewniała część szparaga). Obierz jedną warste obieraczką okoo 1/3 długości od końca. Nigdy nie obieraj szczytów szparag, to one są najdelikatniejsze. Przytnij na równo.

Na patelnię lub do garnka wlej wode tak, żeby przykryła szparagi i gotuj 5 minut. Szparagi zmiękną.

Na patelni rozpuść masło, dodaj szpraagi i obsmaż kilka minut, potem posól.

Ściągnij szparagi z patelni i dodaj zgnieciony ząbek czosnku, może być razem z łupiną, dodaj 100 ml wody i mascarpone. Rozprowadź ser dokładnie, duś na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

Zetrzyj do sosu skórkę z cytryny oraz dodaj tymianek i dopraw solą i pieprzem. Wyłóż szparagi na talerz, polej sosem.

Banał  - 15 minut i robi się pysznie.