Ogórki małosolne z chilli i kolendrą

tagi

chilli czosnek ogórek 

Składniki :

  • 1,5 kg małych ogórków gruntowych
  • 2 szt. świeżej papryczki chilli
  • mały kawałek korzenia imbiru
  • łyżeczka roztartych ziaren kolendry 
  • łyżeczka ziaren pieprzu
  • 5 ząbków czosnku
  • kromka chleba żytniego (najlepiej piętka)
  • kilka liści laurowych
  • 1,5 l  przegotowanej wody
  • 300 g soli

Sposób przygotowania:

Obetnij końcówki ogórków - w ten sposób szybciej się ukiszą.

Włóż ogórki ciasno do dużego słoika, umieść wszystkie składniki,: czosnek, pieprz, kolendrę i chilli (przetnij na pół) oraz liście laurowe.

W przegotowanej, lekko ciepłej wodzie rozmieszaj sól i zalej ogórki, ułóż kromke chleba na górze i przyciśnij szklanką z wodą tak, by docisnąć ogórki.

3 dni i są gotowe!