Chiński makaron ryżowy z warzywami i orzechami

tagi

cukinia czosnek makaron ryżowy papryka sos sojowy vege warzywa 

Składniki:

  • 200 g makaronu ryżowego (na 3 porcje)
  • 1/2 papryki żółtej pokrojonej w paski
  • 1/2 papryki czerwonej pokrojonej w paski
  • 1/2 cukini pokrojonej w paski
  • 1/2 cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 marchewki
  • 1 łyżka masła
  • 50 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki uprażonych na suchej patelni orzechów nerkowca
  • cebula dymka pokrojona (do posypania)
  • 2 łyżki oleju

 Sposób przygotowania:

Zobacz raz jeszcze czy wszystko masz ;)

Makron ugotuj wcześniej al dente, jeśli wszystko masz pokrojone to możemy zacząć działać.

Rozgrzej na dużej patelni olej, dodaj czosnek i cebulę - smaż chwilę. Następnie dodaj wszystkie warzywa i smaż na dużym ogniu, co chwilę potrząsając zawartością patelni.

Po kilku minutach dodaj makaron i wlej odrobinę wody.  Dodaj sos sojowy i masło, smaż wszystko około 5 minut aż sos zgęstnieje .

Makaron podawaj posypany orzechami i dymką - smacznego!