Chilli con carne

tagi

chilli kolendra mięso mielone pomidor warzywa wołowina 

Składniki:

  • 1 kg mielonej wołowiny
  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 Chilli świeże lub pepperoni
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 700 ml pasaty pomidorowej lub zmiksowanych pomidorów
  • kilka placków tortilli 
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka mielonego kuminu
  • świaża kolendra do posypania
  • sól i pierz
  • cukier

Sposób przygotowania:

Rogrzej w dużym garnku oliwę, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz wyciśniete ząbki czosnku, smaż chwilę i dodaj wszystkie przyprawy - smaż wszystko kilka minut na małym ogniu, Dodaj mięso i smaż jeszcze kilka minut, aż mieso się zetnie. Teraz czas na pomidory, dodaj je do mięsa i duś wszystko na małym ogniu, często mieszając około 1 h - dopraw solą. pieprzem i cukrem (wystarczy łyżka cukru).

Mięso powinno być gęste i bardzo aromatyczne. Chilli podawaj z posiekaną kolendra, papryczkami i prażonymi na suchej patelni plackami tortilli.

Pychota!