Pudding ryżowy a la brulee

tagi

jajko mleko kokosowe ryż 

Składniki:

  • 50 g ryżu (ugotowanego)
  • 3 żółtka
  • 50g cukru
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 100 ml wody
  • szczypta cynamonu
  • cukier brązowy do karmalizacj przed podaniem

 

Sposób przygotowania:

Wlej do garnka połowę mleka i wodę, dodaj ryż oraz szczyptę cynamonu, gotuj całość na małym ogniu około 15 mnut, aż zgęstnieje. {łyn odstaw do przestudzenia.

Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.

Do utartych żółtek dodaj reszte mleka kokosowego oraz lekko ciepłą masę ryżową. Całość wymieszaj i przełóż do miseczek.

Oddstaw w chłodne miejsce aż wystygnie i zgestnieje.

Przed podaniem posyp wierzch pudingu cukrem brązowym i skarmelizuj opalarką lub wstaw pod opiekacz albo grill w piekarniku.