Wołowina w sosie ostrygowym

Składniki (na 3 porcje):

  • 200 g wołowiny (stek z łaty lub rostbef)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • fasolka szparagowa 300g (obgotowana)
  • szpinak
  • sos sojowy jasny 100 ml
  • 1 łyżka cukru
  • sos ostrygowy (najlepiej nie polski)
  • 100 g makaronu ryżowego
  • cebula dymka do posypania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Makron ugotuj tak jak na opakowaniu, mięso pokrój w cienkie plastry w poprzek włókien. W misce wymieszaj sos sojowy i cukier oraz zetrzyj czosnek na tarce.

Dodaj pokrojoną wołowinę  i zamarynuj mięso około 15 minut.

Rozgrzej na woku lub na patelni olej , dodaj pokrojoną w piórka cebulę oraz mięso i smaż na dużym ogniu, co chwilę obracjąc.

Wlej 1/3 zalewy z mięsa i dodaj 2 łyżki sosu ostrygowego. Teraz możesz dodać fasolkę. smaż wszystko jeszcze kilka minut aż sos zgęstnieje.

Na samym końcu dodaj liście szpinaku. Całość przełoż do makaronu na talerz i posyp dymką.