Śledź z cynamonem i karmelizowanym jabłkiem

tagi

cynamon jabłka miód śledż święta 

Składniki:

  • 220 g śledzia w zalewie octowej
  • pół dużego, kwaśnego jabłka
  • 2 cebule czerwone (sparzone wrzątkiem i pokrojone w drobną kostkę)
  • 1 łyżeczka  miodu
  • 0,5 płaskiej łyżeczki cynamonu
  • pół cytryny
  • 200 g śmietany 22% 
  • sól i świeży pieprz

Sposób przygotowania:

Składników nie ma dużo, ale zobacz raz jeszcze, co potrzebujesz.

 Śledzie pokrój w niewielkie paski lub kostkę, cebulę pokrój w droną kostkę i sparz ją wrzatkiem (zostaw we wrzącej wodzie na 2 minuty i odcedź)

Jabłka pokrój w małą kostkę i dodaj miód, smaż w rondlu lub na patelni aż delikatnie sie zrumienią. Wszystko wystudż.

W wysokiej misce wymieszaj śledzie z cebulą i jabłkami, dodaj śmietanę, wyciśnij połowę cytryny, dodaj cynamon oraz dopraw solą i pieprzem, całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na min. 1 h.

Podawaj z ćwiartką cytryny  :)