Faszerowana cukinia kaszą i kozim serem

tagi

cukinia mozzarella ser kozi 

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie 
  • 100 g ulubionej kaszy (ja użyłem jęczmiennej)
  • 1 mozarella
  • 100 g sera koziego
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • kilka ziaren pieprzu do gotowania cukini

Przekrój cukienie wzdłuż i przełóż do wiekszego garnka, zalej wodą dodaj masło i kilka ziaren pieprzu, gotuj po zagotowaniu przez 5 minut.

W tym czasie ugotuj też woreczek kaszy, po ugotowaniu cukinii ostudź ją i wydrąż środki, zachowaj do farszu, kasze połącz z miąszem z cukinii, posiekaj sery oraz rodzynki, wyciśnij czosnek i dopraw solą i obficie pieprzem. Całość wymieszaj i nafaszeruj wydrążoną cukinię.

Zapiekaj w piekarniku przez 15 minut w 200 º C