Orientalny gulasz z indykiem

tagi

bataty czosnek indyk seler sos sojowy warzywa 

Składniki :

pierś indyka

jeden batat

3 kolory papryki

duża cebula

500 ml passaty pomidorowej

0,5 małego selera

jedna duża marchew

1 limonka 

4 ząbki czosnku

imbir mały korzeń

ziarna kolendry 1 łyżeczka

1/3 łyżeczki cynamonu

olej do smażenia

sos sojowy 50ml

1 łyżka masła

jogurt grecki

dymka cebula

 

Sposób przygotowania :

Warzywa pokrój w niewelika kostke staraj się żeby byla taka sama. Cebule i czosnek smażna oleju przez kilka minut i dodaj masło oraz imbir a następnie rozgniecione ziarna kolendry i cynamon. Całość smaz około 5 minut na wiekszym ogniu i mieszaj. Aromaty przenikna do tłuszczu. Dodaj indyka i resztę warzyw, przesmaż całosc chwilę i dodaj pomidory oraz dolej szklanke wody tak żeby płyn przykrył zawartość garnka. Duś wszystko na małym ogniu około 1 h .

 

Dopraw całość do smaku solą i sosem sojowym. Podawaj z łyżką greckiego jogurtu, posiekaną dymka i startą skórką z cytryny.

Pyszne danie na zimne dni, jest lekko słodkie i bardzo aromatyczne.