Szynka wieprzowa z przyprawami korzennymi

tagi

cebula cynamon czosnek grzyby papryka wieprzowina 

Składniki:

1 szynka wieprzowa ok 1 kg

2 jabłka

1 łyżeczka słodkiej papryki

0,5 łyżeczki cynamonu

5 ziaren ziela angielskiego

1 łyzeczka soli

2 liscie laurowe

10g grzybów suszonych

2 cebule

1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Umyj szynkę. W mozdzierzu utrzyj 2 ząbki czosnku z olejem i dodaj wszystkie przyprawy bez liścia laurowego, natrzyj szynkę powstała pasta i przełóż do żaroodpornego naczynia. Dodaj pokrojone jabłka, pozostałe zgniecione ząbki czosnku, liśc laurowy i suszone grzyby oraz cebulę.

Piecz szynkę pod przykryciem w temp 150º C przez 3 h.

Podawaj z puree  z ziemniaków i sosem, który powstał.