Zakwas na wigilijny barszcz z buraków

tagi

Boże Narodzenie buraki czosnek marchew 

Składniki:

1kg buraków (małe i twarde)

1 marchew 

1 mały por

mały kawałek selera

5 ząbków czosnku

2 liście laurowe

10 ziaren ziela angielskiego

2 goździki

1 kromka chleba żytniego na zakwasie 

9 najlepiej piętka)

1 duży słoik około 5l

2l przegotowanej wody

Sposób przygotowania:

Opłucz wszystkie warzywa, obierz ze skóry i tu jesteśmy już w połowie przepisu.

Pokrój buraki w plasterki tak, żeby wydobył się z nich smak i kolor, resztę warzyw pokrój jak chcesz. Zgnieć ząbki czosnku, umieść wszystko w słoiku wraz z 

przyprawami. 

Zalej całość wodą i zostaw na kilka dni, już po dwóch dniach zakwas będzie intesywny i smaczny.