Noworoczny wytrawny tort czekoladowy

tagi

czekolada mandarynki śmietana 

Składniki :

1 paczka kakaowych kruchych herbatników 250g

600 ml śmietany 30% lub 36%

2 gorzkie czekolady

1 mleczna czekolada

4 łyżki kakao

100g cukru

100g masła

10 mandarynek lub 1 pomarańcza

1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa

200 ml gorącej wody

100 ml gorącej wody

20g żelatyny

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od zrobienia spodu, przełóż ciastka do worka lub przykryj folią i zgnieć wałkiem lub butelką tak, żeby były pokruszone na drobne kawałki.

Roztop masło w rondlu tak, żeby białko się spaliło czyli muszą powstać czarne kawałki, wtedy masło ma specyficzny karmelowy smak, przecedź je przez serwetkę lub bardzo drobne sito. Następnie dodaj do pokruszonych herbatników wymieszaj i wlej 100 ml śmietanki. Całość dobrze wyrób i wyłóż spód formy na tort.

Schowaj spód w chłodne miejsce. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę wraz ze śmietaną i kakao. Kiedy wszystko się rozpuści i połączy odstaw, żeby delikatnie ostygło

i dodaj żelatynę z wodą, wymieszaj ja dokładnie w 100 ml gorącej wody. Całosć przelej na formę i wstaw w chłodne miejsce.

Po 1 godzinie jak tort zastygnie:

Czas na mkandarynkową górę tortu.

Obierz mandarynki rozdziel na kawałki, na suchej patelni zrób karmel z cukru. Czyli dodaj cukier na suchą patelnię wlej kilka łyzek wody i czekaj, aż cukier się rozpuści od czasu do czasu mieszaj, gdy zaczną powstawac bańki dodaj madarynki i obtocz je w karmelu. Duś kilka chwil i dodaj rozpuszcona galaretke w 200 ml wody połącz wszystko i odstaw żeby delikatnie stężało.

Przełóż mandarynkowy żel na górę tortu i wstaw w chłodne miejsce. Po godzinie tort będzie gotowy :)

Posyp go startą skórką z pomarańczy.