Wołowina w słodkim sosie z ryżem

tagi

miód pomarańcza ryż sos sojowy wołowina 

Składniki na 2 porcje:

stek wołowy 200g ( rostbef, antrykot lub polędwica )

2 ząbki czosnku

1 pomarańcza

100 ml sos sojowy jasny

200 g ugotowanego ryżu

1 łyżka miodu

1 dymka 

1 łyzka masła

olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

A więc :)

 

Pokrój wołowine w cienkie plastry w poprzek włókien, ryż wcześniej ugotuj.

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj pokrojony w plasterki czosnek i smaż 1 minute. Dodaj mięso i smaż z dwóch stron tak, żeby lekko się przypiekło.

Dodaj sos sojowy i sok z jednej pomarńczy oraz odrobinę skórki. Duś wszystko 5 minut i dodaj miód oraz masło. Zobaczysz, że sos zgęstnieje i zrobi się aksamitny, duś jeszcze przez kolejne 5 minut.

 

Ułóż na ryżu mięso i polej sosem. Całość posyp posiekaną dymką. Smacznego.