Sos pomidorowy dla dzieci i dorosłych

tagi

makaron parmezan pomidor 

Składniki :

500 g dojrzałych mięsistych pomidorów lub dobre pomidory z puszki ( nie polskie :) )

1 mała biała cebula 

1 mały ząbek czosnku 

1 łyżeczka masła

1 łyżka oleju

 

Sposób przygotowania :

Natnij delikatnie pomidory i włóż do wrzącej wody. Poczekaj kilka minut, aż skórka zacznie odchodzić, następnie obierz je ze skóry i pokrój na kawałki.

W rondlu lub na patelni rozgrzej olej, pokrój w drobną kostkę cebulę i zgnieć czosnek tak, żeby został w jednym kawałku  (niektóre dzieci źle go znoszą w mniejszych kawałkach)

Dodaj masło i smaż wszystko, aż się zrumieni, następnie dodaj pomidory i na małym ogniu duś sos, aż zredukuje się do jednolitej konsystencji, a woda z pomidorów odparuje.

Podawaj go z ulubionym makaronem , jest pyszny i bardzo prosty.