Banalna tarta z gruszkami

tagi

ciasto francuskie gruszki 

Składniki :

1 opakowanie ciasta francuskiego

10 szt gruszek dojrzałych i miękkich (nie przesadnie)

1 opakowanie cukru waniliowego

100 g  cukru

100 ml śmietanki 30 % lub 36%

 

Sposób przygotowania :

Obierz gruszki ze skórki, pokrój je na połówki i pozbądź się ziaren nasiennych. 

Na formie do tarty wysyp cukier równomiernie i włóż ją do piekarnika na 200 º C. Poczekaj, aż zbrązowieje.

Wyciągnij formę z piekarnika, ułóż gruszki i wlej śmietankę.

 

Teraz wstaw na 15 minut na 200 ºC. Zobaczysz jak gruszki się rumienią, a sos gęstnieje. Po 20 minutach wyciągnij formę z piekarnika, przykryj ciastem francuskim

i wstaw na kolejne 20 minut. Po tym czasie tarta bedzie gotowa! Pozwól jej odrobinę ostygnąć, ale podawaj delikatnie ciepłą.

Przed podaniem odwróć tartę, bo gruszki są na spodzie :)