Składniki dla 4 osób :
PASTA CURRY
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach
1 łyżeczka kminku
0,5 łyżeczki cynamonu mielonego
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 chilli świeże ( opcjonalnie )
50 ml oleju rzepakowego do smażenia
DANIE :
kilka małych słodkich papryk
połowa brokuła
1 duzy batat
200 g ciecierzycy
1 mała cebula
świeża kolendra do posypania
50 ml oleju do smażenia
1 puszka krojonych pomidorów
100 g ryżu basmati (na osobę)
Sposób przygotowania :
Wszystkie składniiki pasty włoż do moździeża. Kręć, aż wszystko się połączy w jedną masę
W garnku rozgrzej olej, dodaj pokrojoną cebulę i powstałą pastę, smaż wszystko przez kilka minut na małym ogniu, aż aromat przejdzie do tłuszczu.
Teraz dodaj pozostałe składniki i smaż przez pięć minut na dużym ogniu, często mieszając. Następnie dodaj pomidory i smaż jeszcze chwilę.
Dodaj około 1 litra wody i gotuj na małym ogniu przez minimum 1h, mieszaj od czasu do czasu. Podawaj z ryżem i świeżą kolendrą.