Wegańskie curry

tagi

ciecierzyca papryka pomidor ryż 

Składniki dla 4 osób :

PASTA CURRY

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka ziela angielskiego

1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach

1 łyżeczka kminku

0,5 łyżeczki cynamonu mielonego

1 łyżeczka kardamonu 

1 łyżeczka ziaren kolendry

1 chilli świeże ( opcjonalnie )

50 ml oleju rzepakowego do smażenia

DANIE :

kilka małych słodkich papryk

połowa brokuła

1 duzy batat

200 g ciecierzycy

1 mała cebula

świeża kolendra do posypania

50 ml oleju do smażenia

1 puszka krojonych pomidorów 

100 g ryżu basmati (na osobę)

Sposób przygotowania :

 

Wszystkie składniiki pasty włoż do moździeża.  Kręć, aż wszystko się połączy w jedną masę

 

W garnku rozgrzej olej, dodaj pokrojoną cebulę i powstałą pastę, smaż wszystko przez kilka minut na małym ogniu, aż aromat przejdzie do tłuszczu.

 

Teraz dodaj pozostałe składniki i smaż przez pięć minut na dużym ogniu, często mieszając. Następnie dodaj pomidory i smaż jeszcze chwilę.

Dodaj około 1 litra wody i gotuj na małym ogniu przez minimum 1h, mieszaj od czasu do czasu. Podawaj z ryżem i świeżą kolendrą.