Uszka z farszem warzywnym

tagi

cebula vege warzywa 

Składniki na 4 porcje :

150 g mąki

1 jajko

1 łyżka oleju lub oliwy

ciepła woda około 50 ml ( dodajemy tyle, żeby ciasto było plastyczne )

1 pietruszka

2 marchewki

1/4 selera

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka tymianku

1 łyżka masła i 2 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

 

Ciasto: roztrzep jajko, dodaj do mąki i rozmieszaj, dodaj wszystkie składniki i dodawaj powoli wodę, aż ciasto się zwiąże i będzie miękkie i plastyczne.

Wyrobione ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.

Warzywa pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce, w rondlu lub na patelni rozgrzej olej i smaż cebulę, aż delikatnie się zrumieni, pod koniec dodaj czosnek i warzywa, smaż całość przez 15 minut na małym ogniu i często mieszaj pod koniec dodaj masło i duś jeszczę chwilę,  dodaj tymianek i dopraw solą i pieprzem do smaku. Warzywa powinny być delikatnie chrupiące. Ostudż farsz.

Ciasto rozwałkuj cienko, podsypuj mąką, żeby nie przywierało i wykrój koła za pomocą szklanki. Ułóż farsz, zawijaj jak pierogi, a następnie sklej końce, tak powstaną uszka.

 

Ugotuj i podawaj z roztopionym masłem.