Ziemniaczana tarta z boczkiem i cebulą

tagi

bekon cebula śmietana ziemniaki 

Składniki :

10 dużych ziemniaków

2 cebule

1 biała część pora około 15 cm

200 g boczku w plastrach 

1 łyżka masła

100 ml śmietanki 30%

1 łyżka czosnku granulowanego

sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki pokrój na cienkie talarki, najlepiej na szatkownicy, cebulę i pora posiekaj drobno.

Foremkę do tarty wysmaruj masłem, układaj w rozete ziemniaki i przekładaj posiekanym boczkiem, cebulą i porem.

Zrób możliwie dużo warstw minimum 3. Każdą warstwę posól i popieprz i posyp czosnkiem.

Polej śmietanką i piecz w piekarniku na 180 ºC przez 1 h, sprawdzaj czy ziemniaki są miękkie.