Prosta zupa z dyni

tagi

dynia śmietana warzywa 

Składniki :

500g dyni 

200g włoszczyzny mrożonej

1 łyżka oleju rzepakowego

1 łyżka masła

śmietana kremówka

natka pietruszki do posypania

 

Sposób przygotowania :

Obierz dynię ze skóy i pokrój na małe kawałki.

W garnku rozgrzej olej z masłem i smaż przez 5 minut na małym ogniu włoszczyznę.

Dodaj dynię i smaż jeszcze całość kolejne 5 minut.

Dodaj wodę 1,5 L i gotuj na małym ogniu, aż dynia zmięknie.

Teraz zmiksuj zupę i dopraw do smaku solą, jeżeli chcesz możesz dodać mielony imbir i inne przyprawy, ale sól wystarczy.

Jeśli zupa bedzie za rzadka to gotuj ją przez kolejne 15-30 minut, aż woda odparuje i zupa zgęstnieje.

Polej zupę śmietanką i dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Smacznego!