Bułeczki cynamonowe

tagi

cynamon drożdże mąka 

Składniki :

300 g mąki pszennej, 100 g do podsypania

7g suchych drożdży

200 ml mleka 

100g masła do mleka, 100g masła do masy cynamonowej

100g cukru do mleka, 100g do masy cynamonowej

1 jajko

1 łyżka cynamonu

0,5 łyżeczki kardamonu

 

Sposób przygotowania: 

Do mąki wsyp drożdże i 100g cukru dokładnie wymieszaj. W garnku podgrzej mleko z masłem i ostudź, źeby było delikatnie ciepłe.

Do mąki dodaj jajko i wymieszaj, wlej mleko i całość dobrze połącz. Na stolnicy lub blacie wysyp trochę mąki , przełóż ciasto i dodaj resztę mąki. Zagniataj, aż ciasto będzie miało jednolitą strukturę - rób to jakies 5 minut.

Rozwałkuj ciasto na grubość max 1 cm.

Wymieszaj cynamon , kardamon, cukier i masło.

Na rozwałkowane ciasto przełóż i rozprowadź równomiernie masę cynamonową. Zawiń ciasto w rulon pokrój na 3-4 cm cylindry i przełóż do formy na muffiny lub połóż na blasze. Przykryj ścierką do wyrośnięcia na 20 minut.

 

Po wyrośnięciu ciasta można je posmarować jajkiem i pieczemy je 20 minut w piekarniku grzanie góra /dół 180º C.