Ciasto drożdżowe z pieczonymi bananami i masłem orzechowym

tagi

banan drożdże mąka masło orzechowe 

Składniki :

300 g mąki pszennej, 100 g do podsypania

7 g suchych drożdży

200 ml mleka 

100 g masła do mleka

100 g cukru do mleka, 50 g do masy

2 jajka

3 dojrzałe banany

2 łyżki masła orzechowego

 

Sposób przygotowania :

Mąkę wymieszaj z drożdżami, 100 g cukru , dodaj do niej rozpuszczone masło w podgrzanym mleku. wymieszaj całosć, podsyp resztą mąki i wyrób ciasto na jednolite.

Odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut, żeby wyrosło. 

Banany upiecz w piekarnku na 180ºC 15 minut lub do momentu, aż zrobią sie czarne. Ostudż je i wymieszaj z cukrem i masłem orzechowym.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na max 1 cm grubości, posmaruj masą i zawiń.

CIasto przełóż do formy, posmaruj jajkiem i natnij delikatnie z góry.

Włóż do piekarnika na 40 minut, grzanie góra/dół 180º C.

Oto finał.