Makaron ryżowy z marynowanym karczkiem

tagi

chilli warzywa wieprzowina 

Składniki :

makaron ryżowy 

kilka liści kaffiru 2-3

1 marchewka

1/4 małego selera

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 chilli

karczek 200g

mąka ziemniaczana 1 łyżka

Marynata do karczku:

imbir około 5 cm, 2 ząbki czosnku, słodka sake 100 ml lub 1 łyżeczka cukru, 100 ml wody, 50 ml sosu sojowego jasnego.

Sposób przygotowania :

Połącz marynatę do karczku i zamarynuj mięso, następnie odstaw na minimum 30 minut. Po tym czasie karczek zroluj karczek w folii spożywczej i włóż do zamrażalnika (lepiej się go kroi na małe kawałki). Nie musisz tego robić, ale pamiętaj, by pokroić go cienko :)

Makaron ryżowy zalej cieplą wodą i odstaw, żeby napęczniał.

Warzywa pokrój w słupki, czosnek w plastry, chili też, a cebulę w piórka .

Karczek pokrój w cienkie plasterki.

Na patelni lub woku rozgrzej olej, dodaj wszystkie składniki, czosnek, chili, warzywa, karczek i smaż na dużym ogniu mieszając przez 3-4 minuty.

Zmniejsz ogień, dodaj 100ml wody 1 łyżkę sosu sojowego, dopraw odrobiną cukru i duś chwilę około 2 minut, po czym dodaj makaron ryżowy. Zagęść sos odrobiną zawiesiny z mąki ziemniaczanej, rób to stopniowo, aż sos będzie delikatnie gęsty.

Danie możesz posypać dymką, sezamem i kolendrą wedle uznania.