Smażone szparagi i cukinia z sosem maślano cytrynowym

tagi

cukinia orzechy szparagi 

Składniki :

Zielone szparagi 250g

Cukinia 1 mała

1 łyzka orzechów włoskich

kilka płatków parmezanu

1 łyżka masła

1 łyżka oleju rzepakowego

1 cytryna

sól i pieprz

 

Sposób przygotowania :

 

Obierz szparagi z włukien ale tylko do połowy, cukinie pokrój obieraczka na paski, orzechy włoskie upraz na suchej patelni.

Usmaż na masle z olejem płatki cukini i delikatnie je posól przełóż na talerz, na tej samej patelni usmaz szparagi na rumiano.

Szaparagi połóż na cukini a na petalnie po smazeniu wciśnij cok z cytryny dopraw sola i pieprzem i podgrzej żeby zagotować . Powstałym sosem polej cukinie ze szparagami, dodaj parmezan. jest pysznie