Świeży makaron z rukolą

tagi

jajko mąka makaron rucola 

Składniki :

400 g mąki Grano duro ( typ włoski do makaronu )

3 żółtka

1 całe jajo

łyżka oliwy

200 ml delikatnie ciepłej wody

szczypta soli

duża garść rukoli (na jedną porcję)

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka masła

2 łyżki oliwy

 

Sposób przygotowania :

Ja używam dużego garnka lub miski z wysokimi rantami, jest łatwiej zagnieść makaron.

Wsyp mąkę do garnka, dodaj roztrzepane jajka, sól i  oliwę. Zagniataj dodając powoli wodę .

Ciasto powinno być plastyczne, ale nie bardzo miękkie, musisz widzieć, że dobrze się połączyło. Jeżeli jest za twarde, albo nie połączyło się wystarczająco dobrze - dodaj troszkę więcej wody.

Odstaw ciasto do lodówki na 30 minut i możesz wyrabiać swój ulubiony makaron :) Jeśli nie masz maszynki do makaronu, spokojnie rozwałkuj ciasto, zawiń w luźny rulon i krój na paseczki.

Uwielbiam ten makaron z rukolą, pieprzem i parmezanem. Na patelni rozpuszczam masło i oliwę lub samą oliwę, wgniatam czosnek, dodaje krótko ugotowany świeży makaron i odrobinę wody z makaronu, dużo rukoli i doprawiam solą  i świeżym pieprzem, a górę posypuję ogromną porcją parmezanu :)