Udon smażony ze szparagami i cukinią

tagi

noodle sos sojowy szparagi udon vege warzywa 

Składniki na 3 porcje :

makaron udon mrożony

9 szt szparagów zielonych

0,5 małej cukinii

2 ząbki czosnku

1 mały kawałek imbiru

1 mała papryczka chili3

3 łyżki sosu sojowego

1 cytryna

1 łyżeczka cukru lub 1 łyżka miodu

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody - do zagęszczenia

szczypiorek lub dymka do posypania

 

Sposób przygotowania :

Obierz szparagi i pokrój na kawałki, cukinie pokrój w słupki, czosnek, imbir i chilli w plasterki. Smaż wszystko na oleju obracająć co chwilę, po 3 minutach dodaj 100 ml wody, 2 łyżki sosu sojowego i duś wszystko około 5 minut.

Dodaj makaron udon (ugotowany uprzednio przez 1,5 minuty) na patelni masz już wszystko gotowe, teraz dodaj sok z połowy cytryny i miód. Zamieszaj wszystko i spróbuj, w razie potrzeby dodaj więcej sosu sojowego, zagęść sos mąka ziemniaczaną. Makaron podawaj posypany dymką lub szczypiorkiem. Mniam!