Letnia zupa z młodych warzyw

tagi

bez glutenu cebula cukinia marchew warzywa zupy 

Składniki :

2 młode marchewki

1 cukinia

1 młody por

1 młody mały seler z natką

1 pietruszka z natką

3 młode ziemniaki

1 cebula dymka 

1 duża łyżka masła

2,5 - 3 l wody

sól i świeży pieprz do smaku

Sposób przygotowania :

Wyszoruj wszystkie młode warzywa, a natkę pietruszki i selera oraz szczyty z dymki zachowaj do posypania zupy. Warzywa pokrój w małą kostkę. 

Pokrojone warzywa podsmaż w garnku na maśle około 5 minut i dopraw solą. Zalej wodą około 2,5 - 3 l. Gotuj na małym ogniu 1 h, dopraw jeszcze solą i świeżym pieprzem. Posyp solidną ilością posiekanej natki pietruszki, selera i dymki.