Składniki :
- mąka żytnia 300 g (opcjonalnie 200 g żytniej i 100 g pszennej 00, wtedy ciasto będzie bardziej plastyczne)
- 20 g świeżych drożdzy
- łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli
- 200 ml letniej wody
- paski cukinii
- młoda cebula
- ser mozarella
Sposób przygotowania :
Mąkę żytnią przesiej przez sito, w wodzie letniej rozpuść drożdże i zostaw na 15 minut. Do mąki dodaj sól, oliwę i wymieszaj z zaczynem z drożdży. naczynie z ciastem przykryj ścierką i odstaw na 2h do wyrośnięcia lub najlepiej na całą noc :)
Piekarnik z kamieniem szamotowym lub też bez rozgrzej do 280 º. Ciasto uformuj na placek, jest to bardziej pracochłonne, niż wyrobienie placka z ciasta pszennego. Na cieście ułóż ser, cukinię i cienkie plastry cebuli. Piecz około 5 minut, aż zobaczysz, że ciasto jest upieczone i chrupiące. Posyp oregano.