Składniki :
200 g kaszy jaglanej ugotowanej ( dwa woreczki )
500 g śliwek węgierek
1 łyżka esencji waniliowej lub 1 laska wanilii
1 budyń śmietankowy niesłodzony
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek ksylitolu ub innego zamiennika cukru
100 ml mleka lub wody
1 łyżka masła
Sposób przygotowania :
Formę do tarty około 30 cm wysmaruj delikatnie masłem. W garnku lub misie wymieszaj ugotowaną, wystudzoną kaszę z budyniem, mlekiem i 1 łyżka mąki ziemniaczanej oraz 3 łyżkami ksylitolu i 1 łyżką masła. wmieszaj wszystko dokładnie. Połowę kaszy wyłóż na spód tarty.
Śliwki wydryluj z pestek i pokrój lub porwij na małe kawałki, wymieszaj z resztą mąki ziemniaczanej, ksylitolem i wanilią. Wyłóż na spód z kaszy. Przykryj resztą masy z kaszy . Nastaw piekarnik na 190º grzanie góra-dół, piecz przez 40 minut, przykryj tartę folią do pieczenia. Po 40 minutach ściagnij folię, piecz jeszcze 10 minut. Odczekaj 20 minut niech ostygnie, ale nie do końca i zajadaj! Można podawać ją z lodami lub posypaną cukrem lub zjeść w pełni bez cukru :)