Burgery z mięsem drobiowym i batatem

tagi

bataty mięso 

Składniki :

- bułki do gotowaniana na parze

- 500g mięsa drobiowego z polędwiczek ze zdrowego chowu

- 200g ugotowanego batata 

- 2 łyżki sosu sojowego

- cebula dymka

- 1 łyżeczka suszonego czosnku

- mała szczypta cynamonu

- kilka plastrów cukini, pomidora, ogórka konserwowego

- 4 łyżki jogurtu greckiego

- 1 łyżka ketchupu

- olej kokosowy do smażenia

Sposób przygotowania :

 

Mięso połącz z rozgniecionymi i wystudzonymi batatami. dopraw sosem sojowym, cynamonem i suszonym czosnkiem. Wymieszaj i odstaw do lodówki. Cukinię pokrój na skos i usmaż na oleju na rumiano, dopraw solą. Z mięsa uformuj kotlety i usmaż na oleju kokosowym, uważaj są bardzo delikatne. 

Bułki ugotuj na parze 6 minut. Jogurt, ketchu, dymkę i odrobinę sosu sojowego wymieszaj. Uparowane bułki przekrój, posmaruj sosem i układaj składniki.

Te burgery są bardzo delikatne, wręcz dietetyczne, nadają się dla dzieci, ale nie tylko.