Jesienny sos grzybowy.

tagi

cebula grzyby 

Składniki :

5 dużych prawdziwków lub mieszanych świeżych grzybów

1 mała cebula biała

3 łyżki oliwy 

1 łyżka masła

300 ml wody

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej plus 4 łyżeczki wody( razem wymieszać )

sól i świeży pieprz

 

Sposób przygotowania :

Grzyby oczyść i pokrój na cienkie plasterki, na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smaż przez 3 minuty i dodaj masło, a następnie pokrojone grzyby. 

Smaż grzyby na małym ogniu często mieszając (10 minut), a następnie wlej wodę, duś jeszcze 5 minut, dopraw solą i pieprzem. Po 5 minutach stopniowo dodawaj rozmieszaną w wodzie makę ziemniaczaną i patrz czy sos gęstnieje. Jeżeli będzie delikatnie gęsty nie dodawaj więcej mąki.

To prosty przepis na pyszny sos, bez glutenu i śmietany.