Składniki :
5 dużych prawdziwków lub mieszanych świeżych grzybów
1 mała cebula biała
3 łyżki oliwy
1 łyżka masła
300 ml wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej plus 4 łyżeczki wody( razem wymieszać )
sól i świeży pieprz
Sposób przygotowania :
Grzyby oczyść i pokrój na cienkie plasterki, na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smaż przez 3 minuty i dodaj masło, a następnie pokrojone grzyby.
Smaż grzyby na małym ogniu często mieszając (10 minut), a następnie wlej wodę, duś jeszcze 5 minut, dopraw solą i pieprzem. Po 5 minutach stopniowo dodawaj rozmieszaną w wodzie makę ziemniaczaną i patrz czy sos gęstnieje. Jeżeli będzie delikatnie gęsty nie dodawaj więcej mąki.
To prosty przepis na pyszny sos, bez glutenu i śmietany.