Pulpety z indyka w sosie borowikowym

tagi

grzyby indyk jajko mięso 

Składniki :

500 g mielonego mięsa z indyka

2 łyżki posiekanej dymki

1 jajko

1 łyżka oleju rzepakowego

1 kromka żytniego chleba namoczonego w wodzie lub mleku

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka suszonego tymianku

Sos Grzybowy:

Tu przepis na sos grzybowy    

http://hungryeyes.pl/recipe/347/Sos--grzybowy

 

Sposób przygotowania :

To kolejny prosty przepis, wymieszaj mięso z jajkiem, namoczonym chlebem oraz przyprawami i olejem, dopraw solą i pieprzem oraz dodaj posiekaną dymkę. Wszystko razem dobrze wymieszaj i uformuj małe kulki, smaż na patelni na rumiano z dwóch stron. Ściągnij z ognia i na tej samej patelni zrób sos tak jak w przepisie (bez dodania mąki na koniec).

Przed dodaniem do sosu mąki zieniaczanej dodaj pulpety i duś pod przykryciem 5 minut, następnie zagęść sos. Gotowe! Podawaj z kaszą lub ziemniakami.