Składniki :
1 kg pokrojonej w kostkę dyni
1 pierś z kurczaka
2 papryki podłużne (słodki ) lub mały słoik pieczonej papryki
250 ml soku z pomarańczy
2 szt szalotki lub jedna duża cebula
1 nieduży batat
1 garść świeżej kolędry
3 ząbki czosnku
3 łyżki masła
sól, pieprz, szczypta cynamonu i kardamonu
Sposób przygotowania :
Przygotuj wszystkie składniki, dynie obierz i pokrój w kostkę, cebule i czosnek drobno posiekaj, paprykę czerwoną opal nad gazem na ciemny kolor i ściągnij skórę. Jeśli nie masz palnika - upiecz paprykę, aż skórka będzie czarna i również ją zdejmij. Pokrój paprykę w kostkę. W garnku rozgrzej masło, dodaj czosnek i cebulę i smaż na małym ogniu przez 2 minuty, nastepnie dodaj cynamon i kardamon, smaż jesczę chwilę. Dodaj wszystkie składniki oprócz batata i kurczaka. Przesmaż około 5 minut i dodaj 500 ml wody lub bulionu z kurczaka. Gotuj całość cokoło 30 minut. Następnie dodaj batata, kurczaka oraz wlej sok z pomarańczy. Gotuj całość jeszcze 20 minut. Zupę dopraw solą i pieprzem, jeżeli lubisz możesz dodać chill i odrobinę miodu. Podawaj z dużą ilością kolendry (opcjonalnie z łyżką jogurtu lub kwaśnej śmietany).