Zupa z dynią, kurczakiem i sokiem pomarańczowym

tagi

cebula chilli kolendra kurczak papryka 

Składniki :

1kg pokrojonej w kostke dyni

1 pierś z kurczaka

2 papryki podłużne( słodkie )lub mały słoik pieczonej papryki

250 ml soku z pomarańczy

2szt szalotki lub jedna duża cebula

1 nie duży batat

1 garśc świeżej kolędry

3 ząbki czosnku

3 łyzki masła

sól, pieprz, szczypta cynamonu i kardamonu

Sposób przygotowania :

Przygotuj wszystkie składniki, dynie obierz i pokrój w kostkę, cebule , czsonek drobno posiekaj, papryke czerwona opal nad gazem na ciemny kolor i sciagnij skórre lub co łatwiejsze, kup gotową opalona paprykę. POkrój papryke również w kostkę. W garnku rozgrzej masło, dodaj czosnke, cebulę i smaz na małym ogniu przez 2 minuty nastepnie dodaj czynamo i kardamon, smaz jesczę chwilę. dodaj wszystkie składniki oprócz batata i kurczaka. Przesmaż około 5 minut i dodaj 500ml wody lub bulionu z kurczaka. Gotuj całoś cokoło 30 minut . Następnie dodaj batata, kurczaka oraz wlej sok z pomarańczy gotuj całość jeszcze 20 minut. Zupę dopraw sola i pieprzem, jeżeli lubisz możesz dodać chilli, odrobine miodu. Podawaj z dużą ilością kolendry,( opcjonalnie z łyżką jogurtu lub kwasnej smietany).