Świąteczny pasztet grzybowy wegetariański

tagi

grzyby vege 

Składniki :

800 g pieczarek

30 g suszonych grzybów leśnych

150 g kaszy manny

2 jajka

20 g mąki ziemniaczanej

1 cebula

1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Pieczarki zetrzyj na tarce na grubych oczkach i smaż na suchej patelni bez tłuszczu, aż puszczą wodę i odparują. Nadmiar wody odlej.

Grzyby suszone namocz w 100 ml ciepłej wody. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podduś na maśle. Wystudzone składniki: pieczarki, cebulę oraz leśne grzyby suszone wymieszaj w wysokim naczyniu. Dodaj kaszę mannę i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj na gładką masę. Jajka ubij mikserem na puszystą masę i połącz delikatnie z całością.

Keksówkę (20 cm długości) posmaruj odrobiną masła i oprósz kaszą manną, przełóż masę.

 

PIecz na 160 stopni góra i dół przez 50 minut.