Kiszona kapusta z miodem i śliwkami

tagi

grzyby kapusta śliwki 

Składniki :

300 g kapusty kiszonej

20 g suszonych grzybów

3 łyżki miodu

10 śliwek suszonych

1 cebula 

3 liście laurowe

3 goździki

1 duża łyżka masła

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka oleju rzepakowego

 

Sposób przygotowania :

Grzyby zalej ciepłą wodą  300ml  i odstaw na 15 minut.

Na patelni rozgrzej trochę oleju, zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę i dodaj miód oraz liście i goździki. Karmelizuj przez 2 minuty na małym ogniu.

Teraz dodaj kapustę, śliwki i grzyby (nie wlewaj wody z grzybów to jeszcze nie ten czas). Przesmaż wszystko 5 minut i dodaj wodę z grzybów, duś całość 10 minut na małym ogniu. 

Teraz dodaj łyżkę masła, dopraw solą i pieprzem oraz sosem sojowym.