Składniki :
Sposób przygotowania :
Kurczaka należy dokładnie opłukać i wysuszyć. Do miski dodajemy 50 ml sosu sjowego (kolejne 50 ml zostawiamy do sosu),100 ml wody, starty ząbek czosnku i odrobinę cukru. Kurczaka kroimy w cienkie paski i wkładamy do marynaty na 30 minut. Wszystkie warywa musimy dokładnie umyć. Marchewkę starajmy się pokroić w bardzo cienkie paski, najlepiej odciąć jedna warstwę i na niej postawić marchewkę w ten sosób nie będzie się obracać, taka stopka. Następnie kroimy ją w podłużne plastry, a kolejno w cienkie paski. To dobry sposób na każde podłużne warzywa.
Po 30 minutach wyciągamy kurczaka z marynaty i smażymy go z każdej strony. Ciasto na sajgonki układamy na płaskiej powierzchni i mocno zwilżamy wodą.
Na środku układamy warzywa oraz kurczaka i zawijamy tak jak krokiety czy gołąbki. Boki zawijamy do środka i całość rolujemy do przodu tak, żeby uzyskać zwarty wałek.
Czas na przygotowanie sosu: do miseczki wlewamy pozostały sos sojowy oraz ścieramy odrobinę swieżego imbiru, wcześniej obranego ze skóry. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli (wkrójcie tyle, na ile lubicie pikantność) i cukier. Całość dokładnie mieszamy.
Sajgonki przekrójcie na pół, zanurzamy w sosie i zajadamy.