Risotto z grzybami, boczkiem i parmezanem

tagi

mięso ryż ser 

Składniki : 

  • ryż do risotto 200g
  • boczek 100g
  • parmezan 100g
  • podgrzybki 5 szt
  • pieczarki 5szt
  • suszone podgrzybki 20g
  • mała cebula 1szt
  • 500 ml wody
  • garść siekanej natki pietruszki
  • łyżka masła
  • sól i pieprz świeżo mielony

 

Sposób przygotowania :

Risotto w tych proporcjach wystarczy dla trzech wygłodniałych osób.

Wszystko zaczyna się od boczku - kroimy go w cienkie paski, a suszone grzyby zalewamy 500 ml letniej wody.

Paski boczku przekładamy na suchą patelnię teflonową i smażymy na małym ogniu tak, żeby wytopił się tłuszcz, a mięso się zrumieniło, następnie dodajemy pokrojone w plasterki grzyby i cebulę w kostkę. Wszystko musimy chwilę podsmażyć około 2-3 minut. Przyszedł czas na ryż. Na patelnię wsypujemy ryż suchy nie gotowany mieszszamy go ze wsyzstkimi podsmażonymi składnikami i dodajemy połowę wody z namoczonych grzybów oraz grzyby. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu.

Ryż będzie pił wszystkie płyny i smaki z patelni. Kiedy woda zostanie wchłonięta przez ryż, dolewamy pozostałą wodę z grzybów dodajemy łyżkę masła

i całośc dusimy jeszcze około 15 minut.

 Kiedy nasze rissotto będzie już gotowe, a więc gdy ryż zmięknie i wypije cały płyn wtedy dodajemy starty parmezan i posiekaną pietruszkę.